Tip: David Perlmutter - Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku

22.05.2022

U LÉKAŘE / ČLÁNEK O KNIZE: (vesmir.cz, 23.12.2014). Ukázka z knihy Moučný mozek. Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk.

Ilustrace: rawpixel - www.freepik.com
Ilustrace: rawpixel - www.freepik.com

Jednou z cest, jak sacharidy zažíhají v mozku zánět, je neustálé kolísání hladiny glukózy v krvi; to má na mozek bezprostřední nepříznivý dopad, jehož důsledkem je, že se spustí kaskáda zánětlivých reakcí.

Věda dokáže popsat tyto děje až na úroveň signálních látek přenášejících nervové vzruchy, neuropřenašečů, které se podílejí na regulaci životních funkcí organismu.

Po vzestupu hladiny krevního cukru se okamžitě zvyšuje vylučování serotoninu, adrenalinu, noradrenalinu, kyseliny gama-aminomáselné (GABA) a dopaminu. Přitom se odčerpají vitaminy skupiny B, které jsou potřebné k syntéze těchto neurotransmiterů (vedle celé spousty dalších věcí), sníží se i hladina hořčíku, a to na úkor nervového systému a jater. A ke všemu odstartuje vysoká hodnota glykemie proces glykace.

Zjednodušeně řečeno jde o reakci mezi glukózou a molekulami bílkovin, při níž vznikají produkty, které se ukládají v tkáních a buňkách našeho těla, včetně mozku, a tak je poškozují. Abychom to upřesnili, molekuly glukózy vytvářejí s bílkovinami mozkové tkáně smrtelně nebezpečné struktury, které nesou na degeneraci našeho mozku větší podíl než jakýkoli jiný faktor. Mozek je vůči glykaci neobyčejně citlivý a celou situaci ještě zhoršují látky jako lepek, které vyvolávají silnou imunitní reakci.

Z neurologického hlediska se glykace podílí na úbytku tkáně v klíčových oblastech mozku.

Cukroholici

Nejsou to jen slazené nápoje, co stojí za velkým objemem sacharidů v jídelníčku dnešních Američanů, nýbrž i potraviny z obilovin. Našemu mozku nedělají dobrou službu, ať už jíme těstoviny, sušenky, moučníky, rohlíky, nebo zdánlivě zdravý "celozrnný chleba". A přidáte-li k tomu všemu ještě další potraviny s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou brambory, kukuřice, ovoce nebo rýže, není se co divit, že jsou dnes Američané označováni za "sacharidoholiky", ani nás nemůže překvapit, že se v Americe tak rozmáhají metabolické poruchy s cukrovkou v čele....

Pokračování  na vesmír.cz: https://vesmir.cz/cz/on-line-clanky/2014/12/sacharidy-cukr-tisi-zabijaci-mozku.html

Další články na téme cukr na stránkách vesmíru: https://vesmir.cz/cz/tema-mesice/cukr.html


Jestli byl pro vás můj tip užitečný, můžete mě podpořit a koupit mi kafe :)
Stačí kliknout na tlačítko níže:

Nebo můžete využít QR Platbu (přednastaveno na 150 Kč, lze libovolně změnit):


ÚVOD >> U LÉKAŘE >> ...

© 2022 Docentovy osobní stránky o severské chůzi Nordic Walking, Bipolární afektivní poruše (BAP) a dalších věcech co mě zajímaj. Poznámka: denně mluvím česky, slovensky, maďarsky, čtu anglicky psané texty. S přibývajícím věkem je to přeskakování mezi jazyky stále obtížnější. Proto omluvte prosím, případné gramatické přešlapy v mých textech. Budu se snažit jich nadělat co nejmíň :) Navíc pro ty, co maj problém s verbální pamětí, ke každému článku přihodím zajímavou ilustraci.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!